
Anti-nutrienter
är ett ord som för de allra flesta inte låter så värst spännande men för Havredals grundare Per-Johan Thörn är det en sån där sak han ligger och fnular på långt in på natten emellanåt.
Många företag som tillverkar växtbaserade livsmedels vill helst inte prata om anti-nutrienter men faktum är att det finns ämnen i vissa grödor som gör det svårt för kroppen att tillgodose sig näringen i maten. Ännu värre för oss växtisar är att anti-nutrienter inte finns i lika hög grad i de flesta animaliska produkter.
Per-Johan har länge trott att det ska gå att bearbeta grödorna på ett sätt så att anti-nutrienterna försvinner och på så vis låta kroppen ta upp mer att matens nyttigheter.
2021 beviljades Havredals stöd från Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, för att koordinera ett forskningsprojekt för att hitta ett sätt att ta bort, eller kraftigt minska anti-nutrienterna.
Världen, vi har ett resultat!
Samarbetet mellan Havredals, Sveriges Lantbruks Universitet, institutionen för matens molekyler och Kristianstads Universitet har gett resultat.
Utan att säga för mycket så har vi hittat ett sätt att bearbeta grödorna i produktionen så att anti-nutrienterna minskas. Det betyder inte att de grödor som vi använder för våra produkter är mer näringsrika än andra, men det betyder att kroppen kan tillgodose sig näringen på ett lättare sätt.


Och på ren svenska!?
- Betyder det att kroppen har lättare att ta upp järn ur maten. Kroppen behöver järn för att bilda hemoglobin, som finns i de röda blodkropparna. Hemoglobin fångar upp och transporterar syre, som kroppen behöver för bland annat blodbildning, ämnesomsättning och energitillverkning.
- Betyder det att kroppen har lättare att ta upp kalcium. Tänder och skelett består till största delen av kalcium och det fria kalciumet spelar roll för en rad processer i och mellan kroppens celler.
- Betyder det att kroppen har lättare att ta upp zink. Zink är ett livsnödvändigt mineral. Det ingår i 100-tals enzymer i kroppen som påverkar omsättningen av proteiner, kolhydrater, fett, nukleinsyror och vissa vitaminer som till exempel vitamin A. Zink behövs även för immunsystemet.
- Betyder det att kroppen har lättare att ta upp magnesium. Magnesium behövs bland annat för produktionen av protein, för omsättningen av kalcium samt för normal nerv- och muskelfunktion.
Bra va!?
Källa: Livsmedelsverket
Köttigt utan kött
Vegetarianer och veganer frågar oss ofta varför vi försöker efterlikna riktigt köttstruktur i våra växtbaserade alternativ. Vi tycker om den köttiga strukturen. Dessutom blir det lite enklare för de inbitna köttätarna att prova växtbaserat om både smak och konsistens är som kött. Framför allt om det växtbaserade alternativet är ännu godare, nyttigare och bättre för miljön.


Hela världen behöver struktur!
Havredals har en patentansökan på en process att framställa fiberösa proteiner. En metod som där vi kan framställa köttliknande strukturer från oavsett vilken gröda som används. Det är supersmart för det betyder att våra produkter, eller snarlika produkter skulle kunna tas fram världen över oberoende av vilka grödor som växer just där. Burgare av majs i Brasilien, vegbullar på kidneybönor i burma och färs av linser i Kanada exempelvis. Resultatet är att vi minskar Co2-utsläpp dramatiskt på för långa transporter, och gynnar lokala bönder.
Smaka själv!
Vi har kommit långt i vår forskning och redan nu kan du uppleva köttstrukturen i vår växtbaserade alternativ, originalburgare, kycklingburgare och formbar färs, på restauranger runtom i landet. Målet är såklart att du ska hitta Havredals växtbaserade alternativ i din lokala affär också.
Vår patentansökan hoppas vi kommer att gå igenom 2023.


Med stöd från eu
Havredals forskningsprojekt delfinansieras och bedrivs med hjälp av EU.
Producerat i Sverige
