Vår forskning

Anti-nutrienter

är ett ord som för de allra flesta inte låter så värst spännande men för Havredals grundare Per-Johan Thörn är det en sån där sak han ligger och fnular på långt in på natten emellanåt.

Många företag som tillverkar växtbaserade livsmedels vill helst inte prata om anti-nutrienter men faktum är att det finns ämnen i vissa grödor som gör det svårt för kroppen att tillgodose sig näringen i maten. Ännu värre för oss växtisar är att anti-nutrienter inte finns i lika hög grad i de flesta animaliska produkter.

Per-Johan har länge trott att det ska gå att bearbeta grödorna på ett sätt så att anti-nutrienterna försvinner och på så vis låta kroppen ta upp mer att matens nyttigheter.

2021 beviljades Havredals stöd från Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, för att koordinera ett forskningsprojekt för att hitta ett sätt att ta bort, eller kraftigt minska anti-nutrienterna.

Världen, vi har ett resultat!

Samarbetet mellan Havredals, Sveriges Lantbruks Universitet, institutionen för matens molekyler och Kristianstads Universitet har gett resultat.

Utan att säga för mycket så har vi hittat ett sätt att bearbeta grödorna i produktionen så att anti-nutrienterna minskas. Det betyder inte att de grödor som vi använder för våra produkter är mer näringsrika än andra, men det betyder att kroppen kan tillgodose sig näringen på ett lättare sätt.

Och på ren svenska!?

  • Betyder det att kroppen har lättare att ta upp järn ur maten. Kroppen behöver järn för att bilda hemoglobin, som finns i de röda blodkropparna. Hemoglobin fångar upp och transporterar syre, som kroppen behöver för bland annat blodbildning, ämnesomsättning och energitillverkning.
  • Betyder det att kroppen har lättare att ta upp kalcium. Tänder och skelett består till största delen av kalcium och det fria kalciumet spelar roll för en rad processer i och mellan kroppens celler.
  • Betyder det att kroppen har lättare att ta upp zink. Zink är ett livsnödvändigt mineral. Det ingår i 100-tals enzymer i kroppen som påverkar omsättningen av proteiner, kolhydrater, fett, nukleinsyror och vissa vitaminer som till exempel vitamin A. Zink behövs även för immunsystemet.
  • Betyder det att kroppen har lättare att ta upp magnesium. Magnesium behövs bland annat för produktionen av protein, för omsättningen av kalcium samt för normal nerv- och muskelfunktion.

Bra va!?

Källa: Livsmedelsverket

Köttigt utan kött

Vegetarianer och veganer frågar oss ofta varför vi försöker efterlikna riktigt köttstruktur i våra växtbaserade alternativ. Vi tycker om den köttiga strukturen. Dessutom blir det lite enklare för de inbitna köttätarna att prova växtbaserat om både smak och konsistens är som kött. Framför allt om det växtbaserade alternativet är ännu godare, nyttigare och bättre för miljön.

Hela världen behöver struktur!

Havredals har en patentansökan på en process att framställa fiberösa proteiner. En metod som där vi kan framställa köttliknande strukturer från oavsett vilken gröda som används. Det är supersmart för det betyder att våra produkter, eller snarlika produkter skulle kunna tas fram världen över oberoende av vilka grödor som växer just där. Burgare av majs i Brasilien, vegbullar på kidneybönor i burma och färs av linser i Kanada exempelvis. Resultatet är att vi minskar Co2-utsläpp dramatiskt på för långa transporter, och gynnar lokala bönder.

Smaka själv!

Vi har kommit långt i vår forskning och redan nu kan du uppleva köttstrukturen i vår växtbaserade alternativ, originalburgare, kycklingburgare och formbar färs, på restauranger runtom i landet. Målet är såklart att du ska hitta Havredals växtbaserade alternativ i din lokala affär också.

Vår patentansökan hoppas vi kommer att gå igenom 2023.

Producerat i Sverige
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Vilka vi är

Vår webbplatsadress är: https://www.havredals.se.

Vilka personuppgifter vi samlar in och varför vi samlar in dem

Kommentarer

När besökare lämnar kommentarer på webbplatsen samlar vi in de uppgifter som visas i kommentarsformuläret samt besökarens IP-adress och webbläsarens användaragent-sträng som hjälp för detektering av skräppost.

En anonymiserad sträng som skapats utifrån din e-postadress (även kallat hash-värde) kan komma att sändas till tjänsten Gravatar för att avgöra om du finns registrerad där. Integritetspolicyn för tjänsten Gravatar finns på https://automattic.com/privacy/. När din kommentar har godkänts visas din profilbild offentligt tillsammans med din kommentar.

Media

Om du laddar upp bilder till webbplatsen bör du undvika att ladda upp bilder där EXIF-data inkluderar data från GPS-lokalisering. Besökare till webbplatsen kan ladda ned och ta fram alla positioneringsuppgifter från bilder på webbplatsen.

Kontaktformulär

Cookie-filer

Om du lämnar en kommentar på vår webbplats kan du välja att spara ditt namn, din e-postadress och webbplatsadress i cookie-filer. Detta är för din bekvämlighet för att du inte ska behöva fylla i dessa uppgifter igen nästa gång du skriver en kommentar. Dessa cookie-filer gäller i ett år.

Om du besöker vår inloggningssida kommer vi att sätta en tillfällig cookie för att undersöka om din webbläsare accepterar dem. Denna cookie innehåller inga personuppgifter och den försvinner när du stänger din webbläsare.

När du loggar in kommer vi dessutom att skapa flera cookie-filer för att spara information om din inloggning och dina val för utformning av skärmlayouten. Cookie-filer för inloggning gäller i två dagar och cookie-filer för layoutval gäller i ett år. Om du kryssar i ”Kom ihåg mig” kommer din cookie att finnas kvar i två veckor. Om du loggar ut från ditt konto kommer cookie-filerna för inloggning att tas bort.

Om du redigerar eller publicerar en artikel kommer en extra cookie-fil att sparas i din webbläsare. Denna cookie-fil innehåller inga personuppgifter utan anger endast inläggs-ID för den artikel du just redigerade. Den gäller under 1 dygn.

Inbäddad innehåll från andra webbplatser

Artiklar på denna webbplats kan innehålla inbäddat innehåll (exempelvis videoklipp, bilder, artiklar o.s.v.). Inbäddat innehåll från andra webbplatser beter sig precis på samma sätt som om besökaren har besökt den andra webbplatsen.

Dessa webbplatser kan samla in uppgifter om dig, använda cookie-filer, bädda in ytterligare spårning från tredje part och övervaka din interaktion med sagda inbäddade innehåll, inklusive spårning av din interaktion med detta inbäddade innehåll om du har ett konto och är inloggad på webbplatsen i fråga.

Analys

Vilka vi delar dina data med

Om du begär återställning av lösenordet kommer din IP-adress att ingå i e-postmeddelandet om återställning.

Hur länge vi behåller era uppgifter

Om du skriver en kommentar kommer kommentaren och dess metadata att sparas utan tidsgräns. Anledningen till detta är att vi behöver kunna hitta och godkänna uppföljningskommentarer automatiskt och inte lägga dem i kö för granskning.

För användare som registrerar sig på er webbplats (om sådana finns) sparar vi även de personuppgifter de anger i sin användarprofil. Alla användare kan se, redigera eller radera sina personuppgifter när som helst (med undantaget att de inte kan ändra sitt användarnamn). Även webbplatsens administratörer kan se och redigera denna information.

Vilka rättigheter du har över dina data

Om du har ett konto eller har skrivit några kommentarer på denna webbplats kan du begära en exportfil med de personuppgifter vi har om dig, inklusive alla uppgifter du har gett oss. Du kan också begära att vi tar bort alla personuppgifter vi har om dig. Detta omfattar inte eventuella uppgifter som vi är tvungna att spara av administrativa, legala eller säkerhetsändamål.

Vart vi skickar dina upgifter

Kommentarer från besökare kanske kontrolleras via en automatiserad tjänst för detektering av skräppost.

Din kontaktinformation

Ytterligare information

Hur vi skyddar din information

Vilka procedurer vi har för dataläckor

Från vilka utomstående parter vi tar emot data

Vilket automatiserat beslutsfattande och/eller profilskapande vi gör med våra användaruppgifter

Branschkrav om delgivning av information

Save settings
Cookies settings