Veganska lussekatter

Luftiga och fluffiga lussekatter behövs varken mjölk, ägg eller smör. Receptet kan varieras med olika toppingar i form av exempelvis russin, pärlsocker eller strösocker.

ca 120 minuter, 16 st

Ingredienser

  • 3 dl Havredals Havredryck Original
  • 1 pkt saffran
  • 25 g jäst för söta degar
  • 100 g margarin 
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • ca 8 dl vetemjöl
  • För pensling före gräddning:
  • Smält margarin
  • För pensling efter gräddning:
  • Sockerlag: 1/2 dl strösocker och 1 dl vatten

Tillagning

Värm saffran tillsammans med 1 dl Havredryck Original i en kastrull. Ner med resterande mängd havredryck. Se till att vätskan är max 37 grader. (Degens temperatur kommer att stiga några grader under knådningen, så det gör inget om degvätskan är strax under 37 grader).

Smula jästen i en bunke, häll i vätskan och rör ut jästen helt. Tillsätt margarin, salt och socker. Arbeta sedan in mjölet, lite i taget. Knåda tills degen känns slät, minst 10 minuter. Strö över lite mjöl och låt jäsa under kökshandduk ca 45 min. 

vegansklussekatt

Under tiden, blötlägg russinen i lite vatten. Detta för att de inte ska suga åt sig vätska från degen.

Knåda degen på mjölat bord tills den känns lättarbetad. Baka ut önskad form och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 45 min. 

Pensla med smält margarin och tryck ev. i russin eller strö över pärlsocker. (Önskas sötare katter så pensla bullarna med smält margarin och doppa i socker precis innan servering!). In i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10 min. 

Gör under tiden sockerlagen. Koka vatten och sockret tills sockerkristallerna har löst upp sig. Pensla med sockerlag när de kommer ut ur ugnen. Då behåller bullarna sin saftighet.