Svamp stroganoff med potatismos och syrad gurka

av Therese Elgqvist

Variera med den svamp du får tag i, och de baljväxter du gillar bäst; både linser och ärter funkar fint. Varför inte testa kokta svenska Gotlandslinser eller gråärt? Servera med lent potatismos och syrad rödlök som du snabbt svänger ihop själv.

45 minuter, 4 portioner

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 500 gram svamp, gärna kastanjechampinjon
  • 4 dl Haverdals Hädde Matlagning
  • 1 msk tamari eller soja
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 förpackning (á 230 gram) stora vita bönor
  • Olja till stekning
  • Salt och nymalen svartpeppar
Potatismos
Syrad gurka
  • 1 gurka
  • 2 dl vatten
  • 1 dl äppelcidervinäger
Rårörda lingon
  • 1 1/2 dl frysta lingon
  • 1 tsk socker eller honung

Tillagning

Syrad gurka: Koka upp vatten, vinäger och sirap. Tvätta och skär gurkan tunt. Lägg ner i koket, sätt på ett lock och dra av från värmen. Låt stå minst 15 minuter.

Rårörda lingon: Tina lingonen, blanda med socker eller honung

Potatismos: Skala och koka potatisen tills mjuk i lättsaltat vatten, ca 20 minuter. Mosa med en potatisstomp och vispa ihop med Hädden tills du får ett slätt mos.

Skala och skär den gula löken i tunna klyftor. Skala och finhacka vitlöken. Borsta och skär svampen i skivor. Fräs lök och vitlök i lite olja i en gryta eller stekpannan med höga kanter tills mjuka. Tillsätt svampen och fräs tills den blivit gyllene. Vänd ner Hädde, tamari, tomatpuré och senap. Låt puttra i 10 minuter. Häll av och skölj de vita bönorna. Tillsätt till koket och stäng av värmen, smaka av med salt och peppar.

Servera stogranoffen med mos, syrad gurka och rårörda lingon. Garnera med persilja

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Vilka vi är

Vår webbplatsadress är: https://www.havredals.se.

Vilka personuppgifter vi samlar in och varför vi samlar in dem

Kommentarer

När besökare lämnar kommentarer på webbplatsen samlar vi in de uppgifter som visas i kommentarsformuläret samt besökarens IP-adress och webbläsarens användaragent-sträng som hjälp för detektering av skräppost.

En anonymiserad sträng som skapats utifrån din e-postadress (även kallat hash-värde) kan komma att sändas till tjänsten Gravatar för att avgöra om du finns registrerad där. Integritetspolicyn för tjänsten Gravatar finns på https://automattic.com/privacy/. När din kommentar har godkänts visas din profilbild offentligt tillsammans med din kommentar.

Media

Om du laddar upp bilder till webbplatsen bör du undvika att ladda upp bilder där EXIF-data inkluderar data från GPS-lokalisering. Besökare till webbplatsen kan ladda ned och ta fram alla positioneringsuppgifter från bilder på webbplatsen.

Kontaktformulär

Cookie-filer

Om du lämnar en kommentar på vår webbplats kan du välja att spara ditt namn, din e-postadress och webbplatsadress i cookie-filer. Detta är för din bekvämlighet för att du inte ska behöva fylla i dessa uppgifter igen nästa gång du skriver en kommentar. Dessa cookie-filer gäller i ett år.

Om du besöker vår inloggningssida kommer vi att sätta en tillfällig cookie för att undersöka om din webbläsare accepterar dem. Denna cookie innehåller inga personuppgifter och den försvinner när du stänger din webbläsare.

När du loggar in kommer vi dessutom att skapa flera cookie-filer för att spara information om din inloggning och dina val för utformning av skärmlayouten. Cookie-filer för inloggning gäller i två dagar och cookie-filer för layoutval gäller i ett år. Om du kryssar i ”Kom ihåg mig” kommer din cookie att finnas kvar i två veckor. Om du loggar ut från ditt konto kommer cookie-filerna för inloggning att tas bort.

Om du redigerar eller publicerar en artikel kommer en extra cookie-fil att sparas i din webbläsare. Denna cookie-fil innehåller inga personuppgifter utan anger endast inläggs-ID för den artikel du just redigerade. Den gäller under 1 dygn.

Inbäddad innehåll från andra webbplatser

Artiklar på denna webbplats kan innehålla inbäddat innehåll (exempelvis videoklipp, bilder, artiklar o.s.v.). Inbäddat innehåll från andra webbplatser beter sig precis på samma sätt som om besökaren har besökt den andra webbplatsen.

Dessa webbplatser kan samla in uppgifter om dig, använda cookie-filer, bädda in ytterligare spårning från tredje part och övervaka din interaktion med sagda inbäddade innehåll, inklusive spårning av din interaktion med detta inbäddade innehåll om du har ett konto och är inloggad på webbplatsen i fråga.

Analys

Vilka vi delar dina data med

Om du begär återställning av lösenordet kommer din IP-adress att ingå i e-postmeddelandet om återställning.

Hur länge vi behåller era uppgifter

Om du skriver en kommentar kommer kommentaren och dess metadata att sparas utan tidsgräns. Anledningen till detta är att vi behöver kunna hitta och godkänna uppföljningskommentarer automatiskt och inte lägga dem i kö för granskning.

För användare som registrerar sig på er webbplats (om sådana finns) sparar vi även de personuppgifter de anger i sin användarprofil. Alla användare kan se, redigera eller radera sina personuppgifter när som helst (med undantaget att de inte kan ändra sitt användarnamn). Även webbplatsens administratörer kan se och redigera denna information.

Vilka rättigheter du har över dina data

Om du har ett konto eller har skrivit några kommentarer på denna webbplats kan du begära en exportfil med de personuppgifter vi har om dig, inklusive alla uppgifter du har gett oss. Du kan också begära att vi tar bort alla personuppgifter vi har om dig. Detta omfattar inte eventuella uppgifter som vi är tvungna att spara av administrativa, legala eller säkerhetsändamål.

Vart vi skickar dina upgifter

Kommentarer från besökare kanske kontrolleras via en automatiserad tjänst för detektering av skräppost.

Din kontaktinformation

Ytterligare information

Hur vi skyddar din information

Vilka procedurer vi har för dataläckor

Från vilka utomstående parter vi tar emot data

Vilket automatiserat beslutsfattande och/eller profilskapande vi gör med våra användaruppgifter

Branschkrav om delgivning av information

Save settings
Cookies settings