Svamp stroganoff med potatismos och syrad gurka

av Therese Elgqvist

Variera med den svamp du får tag i, och de baljväxter du gillar bäst; både linser och ärter funkar fint. Varför inte testa kokta svenska Gotlandslinser eller gråärt? Servera med lent potatismos och syrad rödlök som du snabbt svänger ihop själv.

45 minuter, 4 portioner

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 500 gram svamp, gärna kastanjechampinjon
  • 4 dl Haverdals Hädde Matlagning
  • 1 msk tamari eller soja
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 förpackning (á 230 gram) stora vita bönor
  • Olja till stekning
  • Salt och nymalen svartpeppar
Potatismos
Syrad gurka
  • 1 gurka
  • 2 dl vatten
  • 1 dl äppelcidervinäger
Rårörda lingon
  • 1 1/2 dl frysta lingon
  • 1 tsk socker eller honung

Tillagning

Syrad gurka: Koka upp vatten, vinäger och sirap. Tvätta och skär gurkan tunt. Lägg ner i koket, sätt på ett lock och dra av från värmen. Låt stå minst 15 minuter.

Rårörda lingon: Tina lingonen, blanda med socker eller honung

Potatismos: Skala och koka potatisen tills mjuk i lättsaltat vatten, ca 20 minuter. Mosa med en potatisstomp och vispa ihop med Hädden tills du får ett slätt mos.

Skala och skär den gula löken i tunna klyftor. Skala och finhacka vitlöken. Borsta och skär svampen i skivor. Fräs lök och vitlök i lite olja i en gryta eller stekpannan med höga kanter tills mjuka. Tillsätt svampen och fräs tills den blivit gyllene. Vänd ner Hädde, tamari, tomatpuré och senap. Låt puttra i 10 minuter. Häll av och skölj de vita bönorna. Tillsätt till koket och stäng av värmen, smaka av med salt och peppar.

Servera stogranoffen med mos, syrad gurka och rårörda lingon. Garnera med persilja