Långkål

En halländsk och småländsk tradition där grönkålen får spela huvudrollen. Avnjuts bäst till Janssons frestelse och vegobullar. Ät direkt eller minska julstressen och frys in för att tina och värma upp på julafton.

30 min, 4 portioner

Ingredienser

  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 400 g färsk hackad grönkål (eller fryst tinad grönkål)
  • 1 msk margarin
  • 1 msk sirap
  • 1 dl Havredals Hädde
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1 tsk ättika

Tillagning

Koka upp buljongen och lägg i grönkålsbladen. Låt koka utan lock tills det mesta av buljongen kokat in i grönkålen. Smält margarinet i en stekpanna och tillsätt grönkålen.

Tillsätt alla de övriga ingredienserna och låt sjuda samman till dess att det mesta av vätskan har avdunstat. Servera direkt eller frys in och stek på för uppvärmning innan servering.