Krämig spagetti med ostronskivling och krispig karamelliserad schalottenlök

av Havredals

En enkel gräddig pasta med guldkant i form av umami-fylld ostronskivling och härligt krispig karamelliserad scharlottenlök.

25 minuter, 4 portioner

Ingredienser

  • 3 dl Havredals Hädde Matlagning
  • 1-2 msk bovetemjöl / majsstärkelse
  • 2 msk vatten
  • 400 g Spaghetti eller Linguine
  • 1/2 tärning grönsaksbuljong
  • Salt
  • 400 g ostronskivling, eller annan svamp
  • 4 scharlottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 tsk rökt paprikakrydda
  • Nymalen svartpeppar
  • 50g växtbaserat smör
  • Olivolja
  • Färsk persilja eller oregano

Tillagning

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Använd en stor kastrull och rikligt med salt.

Skiva scharlottenlöken i tunna strimlor, och stek på mellanhög värme med lite olivolja. Tillsätt sirap och rökt paprika-krydda, stek tills den blir krispig. Se till att strimlorna separeras och inte klibbar ihop för mycket.

Skiva svampen tunt, och stek i en torr stekpanna så att vätskan försvinner. Tillsätt sedan växtbaserat smör och tunt skivad vitlök. Bryn tills svampen har fått fin färg. Tillsätt lite av pastavattnet så att vitlöken inte bränns.

Vispa ihop mjöl eller stärkelse och 2 msk vatten tills slätt för att använda som redning.

Tillsätt Hädde och smula ner buljongen och redningen.

Häll av pastan, spara en del av pastavattnet och blanda i stekpannan med grädden och svampen.

Servera genast med den karamelliserade scharlottenlöken och garnera med färsk persilja eller oregano.