Våfflor med spenatpesto, morotsstomp och fänkål

av Therese Elgqvist

Våfflor som kan serveras både med söt och salt topping. Med naturlig sötma från havre – och krispighet från hela havregryn – är detta ett grundrecept som kan varieras med olika toppingar men även genom smaksättning på smeten; testa exempelvis att mixa ner en näve färsk basilika och mynta i smeten för snygg färg och mängder med smak!

30 minuter, 4 portioner / 6 våfflor

Ingredienser

Topping
  • 2 morötter
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • 1/2 tsk torkad dragon
  • 1 liten fänkål
  • Olivolja
  • Flingsalt
Spenatpesto
  • 65 gram färsk babyspenat
  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 msk näringsjäst / b-jäst
  • 3/4 dl kallpressad olivolja
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 dl mandlar
  • Salt

Till servering

  • 1/2 dl mandlar
  • Några nypor rödbetsgroddar, eller andra skott eller groddar

Tillagning

Vispa ihop ingredienserna till smeten. Låt svälla 20 minuter.

Värm ugnen till 200°C. Skrubba morötterna, skär i mindre bitar. Lägg på en bakplåt och blanda med lite olja. Rosta tills mjuka, ca 25 minuter. Mosa ihop till ett stomp tillsammans med rapsolja och dragon. Smaka av med salt.

Sänk ugnsvärmen till 175°C. Lägg mandlarna (1 1/2 dl) på en bakplåt, rosta i mitten av ugnen i 5-7 tills det börjar dofta nötigt. Låt svalna. Hacka 1/2 av mandlarna grovt, ställ åt sidan.

Mixa ihop ingredienserna till peston tills bitigt. Smaka av med salt.

Hyvla eller skär fänkålen tunt.

Grädda våfflorna i ett våffeljärn tills gyllene och frasiga.

Servera våfflorna nygräddade, toppade med spenatpesto, morotsstompet, fänkål och rostade mandlar.