Krämig rödbetsgröt med äppelkompott, granola och skummad havremjölk

av Therese Elgqvist

En krämig gröt som passar lika bra till frukost som till lättare middag, och med söt topping såväl som matig. Toppa som här med hemrostad granola och en enkel kompott på äpplen, eller bjud med rostad grönkål, marinerade kikärtor och äpple för en matigare variant.

30 minuter, 2 portioner

Ingredienser

Äppelkompott
  • 1 rött äpple
  • 1 krm malen kardemumma
  • 1/2 tsk malen kanel
  • 2 msk vatten
  • 1 nypa flingsalt
Granola
  • 5 dl blandade fröer och nötter
  • 3 dl havregryn
  • 1 tsk malen kanel
  • 1/2 tsk äkta vaniljpulver
  • 1 dl hett vatten
  • 1 msk rapsolja
  • 1 nypa flingsalt
  • 1 näve torkad frukt eller torkade bär
Till garnering

Tillagning

Granola: Värm ugnen till 175°C. Blanda ingredienserna, förutom den torkade frukten eller bären, till granolan. Bred ut på en bakplåt, rosta i mitten av ugnen tills krispigt, i ca 30 minuter. Rör om då och då. Låt svalna. Blanda ner den torkade frukten eller bären.

Äppelkompott: Dela, kärna ut och skär äpplena i mindre bitar. Blanda med vatten och kryddor i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter och mosa till en kompott. Smaka av med en nypa salt.

Rödbetsgröt: Skala och skär rödbetan i mindre bitar, mixa eller riv fint. Blanda med havregryn, Havredryck och ingefära i en kastrull. Låt koka upp och sjud under omrörning i 3 minuter, tills du får en krämig gröt. Tillsätt eventuellt lite mer vätska för en lösare gröt. Smaka av med salt. Fördela i två skålar.

Värm upp och skumma 1 dl havredryck. Toppa gröten med äppelkompott och granola och häll över den skummade havremjölken.

Tips! Testa att byta ut rödbeta mot 1 stor morot för variation.