Klassisk risgrynsgröt

Risgrynsgröt, tomtegröt, julgröt… kärt barn har många namn men en riktigt god gröt hör julen till!

Här är vårt recept på enkel och klassisk risgrynsgröt som vi avnjuter med en äppelkompott. 

ca 60 min, 4 portioner

Risgrynsgröt

Äppelkompott

  • 1 stort svenskt äpple (ex Ingrid-Marie)
  • 1/2 krm nejlika
  • 1 krm kardemumma
  • 1 tsk kanel
  • 1 krm malen ingefära 1/2 dl honung (eler socker för helt vegansk, tillsätt då även 2 msk vatten)
  • 1/2 citron
  • 1 msk granatäppelsirap

Tillagning

Häll i ris, vatten och salt i en kastrull.

Koka upp och rör om. Lägg på lock och koka i ca 10 minuter på svag värme utan omrörning.

Tillsätt havredrycken och kanelstången. Rör om och låt koka upp på nytt.

Låt gröten svälla på svag värme under lock ca 45 minuter utan omrörning. 

Under tiden kan du göra äppelkompotten:

Tärna upp äpplet. Hetta kryddorna tillsammans med honung (eller socker) och granatäppelsirapen. Ner med äpplena. Låt sjuda i ca 5-10 minuter. Låt stå till servering.

Skulle gröten kännas tunn efter 45 minuter så låt den svälla ytterligare. Skulle den kännas tjock, späd på med mer havredryck och rör om.